ІФА-тестування та ПЛР-тести: що варто знати волинянам

23 Липня 2020, 13:41
1363

У зв’язку з пандемією Covid-19 в медичних закладів виникла необхідність діагностики цієї інфекції в людей.

Так, спочатку діагностувати цю хворобу можна було за допомогою ПЛР-тестів у вірусологічних лабораторіях, а згодом лікарням дозволили проводити ІФА-тестування (імуноферментний аналіз), які можна було робити безпосередньо у лабораторіях медзакладів, йдеться на сторінці КНП Любомльське ТМО Любомльської районної ради» у фейсбуці.

ІФА  це вид аналізу, за допомогою якого виявляється комплекс «антиген-антитіло», що виробляється, коли організм уражений вірусом. Цей комплекс утворюється завдяки імунологічній реакції антигену з відповідним антитілом. Метод ІФА-тестування визначає імуноглобуліни двох типів: M і G. Якщо виявляється M, то це говорить про гострий процес захворювання, якщо G - то людина перехворіла, а в організмі виробилися антитіла до цього захворювання.

З початку червня ІФА-тестування почали робити у Любомльській лікарні, а з 10 липня – й у Шацькій лікарні. За офіційними даними, в Любомльському районі зареєстровано 46 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію, в Шацькому районі – 33.

Як розповідає Наталія Бабаць, завідувачка клінічної лабораторії КНП «Любомльське ТМО Любомльської районної ради», станом на 17 липня методом ІФА в лікарні обстежили 921 особу, зробили 1994 аналізи на імуноглобулін М та G, з яких позитивними виявилися 151 аналіз. Розбіжність з офіційною статистикою хворих на Covid-19 пояснюється тим, що ПЛР-тест, який обов’язково роблять після позитивного аналізу ІФА, може показати негативний результат. Окрім того, позитивним теж вважаються тести на імуноглобулін G, тобто коли людина вже перехворіла та в неї виявили антитіла. Зокрема, зі 122 осіб у 46 осіб виявили гостру фазу хвороби, тобто це і є офіційна статистика кількості хворих в Любомльському районі.

«Чимало позитивних результатів метод ІФА дав на наявність імуноглобулінів G, тобто людей, які перехворіли та навіть не здогадувалися, що мають цей вірус, – зазначила Наталія Бабаць. – Так, позитивним на імуноглобулін G станом на 10 липня виявився аналіз у 79  осіб. Деякі люди мають дуже стійкий імунітет, тому в них хвороба протікала безсимптомно».

Зараз в інфекційному відділенні Любомльської лікарні на лікуванні перебуває 4 хворих з підтвердженим діагнозом Covid-19 та 2 з підозрою. З діагнозом «пневмонія» перебуває 5 осіб, ПЛР-тести в яких показали негативний результат. Осіб, підключених до апарату ШВЛ, немає.
За минулий тиждень коронавірусну інфекцію підтвердили ще у двох осіб, тобто загалом – 46 осіб з підтвердженим діагнозом на Covid-19 з початку запровадження карантину.

Читайте також: Тестування на коронавірус на Волині: чому затримуються результати

У Любомльському міжрайонному лабораторному відділі  ДУ  «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» кажуть, що  зразки на ПЛР-тести в осіб, які мають клінічні ознаки захворювання, відбирають сімейні лікарі Любомльського та Шацького районів, та відправляють на дослідження у вірусологічну лабораторію ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України». Всього, за словами Лесі Ткачук, завідувачки Любомльським міжрайонним  відділом «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України», у двох районах з часу запровадження карантину було 165 підозр, з них позитивні та підтверджені ПЛР-тестуванням: по Любомльському районі - 46 хворих, по Шацькому районі – 33 хворих..

У розрізі населених пунктів у Любомлі виявили 31 хворого на Covid-19, у Головні – 4, Хворостів – 1, Римачі – 3, Красноволя -1, Бірки – 1, Біличі – 1, Скиби – 1. По Шацькому районі в селищі Шацьк – 21, Голядин – 5, Залісся – 1, Острів’я – 1, Затишшя – 2, Мельники та Положеве – по 1. В Любомльському районі  станом на 14 липня видужало 36 осіб, хворіє-10. В Шацькому районі видужало-29  осіб, 3 продовжує хворіти, 1 хворий помер.

На першому етапі боротьби з пандемією  COVID -19 вся протиепідемічна робота структури була спрямована на недопущення завезення  на територію області випадків  захворювань. Аби не допустити поширення інфекції, у пункті пропуску «Ягодин» провели міжвідомчу нараду з питань організації роботи по забезпеченню температурного скринінгу осіб, що прибувають з країн, в яких виявлені випадки  COVID -19, та організації діяльності тимчасового санітарно-карантинного підрозділу.

Протягом березня-квітня організували чергування епідбригад лабораторного центру у пункті пропуску через державний кордон «Ягодин», проводився термоскриніг осіб, що перетинають державний кордон, вручення добровільних  інформованих  згод. При виявленні осіб з підвищеною температурою тіла проводились заходи по їх ізоляції, організовувалось проведення швидких тестів на COVID -19, дезобробка автотранспорту, приміщень тощо.  Всього за вказаний період вручено  близько 24 тисяч  згод на самоізоляцію.  Інформація щодо осіб, які перетинали державний кордон на МАП « Ягодин», направлялась  до  територіальних центрів  первинної  медико-санітарної допомоги для організації медичного спостереження та до органів Національної поліції для організації контролю за дотриманням умов самоізоляції, що сприяло недопущенню масового поширення захворюваності серед волинян.   Була налагоджена  також співпраця з прикордонниками ПП» Піща» та « Пулемець» в Шацькому районі.

Читайте також: У МОЗ розповіли, на скільки підвищаться зарплати медиків з 1 вересня

Фахівці установи також проводять заключну дезінфекцію в вогнищах.

«Нещодавно виїжджали в Шацький район на дев’ять завершальних дезінфекцій приміщень та квартир, мешканці яких мали коронавірус. За весь період карантину в Любомльському та Шацькому районах органами виконавчої влади організовано  проведення дезінфекції  площею 40 000 тисяч квадратних метрів. Дезінфекцію громадських місць проводять відділи Держпродспоживслужби, наприклад, ринків в Любомлі та Шацьку на платній основі», – каже завідувачка Любомльського міжрайонного відділу.

Засобами індивідуального захисту забезпечують працівників установи обласна служба. Повний комплект обмундирування для однієї людини (його можна використати лише на епідобстеження чи дезінфекції  одного вогнища) коштує 174 гривні. Після використання засоби захисту дезінфікуються та утилізуються в установленому порядку.

«Всі жителі та приїжджі в райони  мають  дотримуватися протиепідемічних заходів, (при перших ознаках захворювання звертатись до свого сімейного лікаря, носіння масок в громадських місцях, дотримання безпечної дистанції, миття та дезінфекція рук, дотримання санітарно-протиепідемічного режиму в закладах харчування, на пляжах і т.і.) аби зменшити рівень захворюваності в наших районах до мінімуму та створити безпечну епідеміологічну ситуацію на цих територіях», – зазначила Леся Ткачук.

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024