Більше 2 мільйонів українців отримують ліки безкоштовно

16 Липня 2020, 11:47
Більше 2 мільйонів українців отримують ліки безкоштовно 676
Більше 2 мільйонів українців отримують ліки безкоштовно

Програма «Доступні ліки» має 246 лікарських засобів, серед них 77 – пацієнт може отримати безоплатно.

Про це повідомляє Національна служба здоров'я України.

Зокрема, в програмі:

187 ліків для лікування серцево-судинних захворювань
43 – діабету ІІ типу,
15 – бронхіальної астми
1 - для лікування ревматичних хвороб

Всі ці ліки пацієнт може отримати за рецептом свого лікаря в аптеці безоплатно або з незначною доплатою. Єдиний виняток – препарат для лікування ревматичних хвороб, його вартість повністю сплачує пацієнт.

Пацієнт може отримати ліки за програмою у понад 8 000 аптек по всій країні, майже 20% з яких знаходяться в селах та смт. У 2020 році НСЗУ виплатила аптекам 491 млн грн за відпущені лікарські засоби пацієнтам.

Програмою «Доступні ліки» користується 2,3 млн пацієнтів, 441 тисяча з них проживають в сільській місцевості. 80% користувачів програми отримують за нею ліки від серцево-судинних захворювань, які є найпоширенішими серед українців.

Щоб отримати ліки за програмою «Доступні ліки» пацієнту необхідно:

1. Звернутись до свого лікаря, який призначить ліки та випише на них електронний рецепт. В рецепті буде зазначено міжнародну непатентовану назву ліків – діючу речовину. Після цього на ваш телефон надійде смс з номером рецепту та кодом підтвердження, які потрібно буде назвати в аптеці. Якщо ж у вас немає телефону, то лікар надасть вам інформацію про рецепт в роздрукованому вигляді.

2. Після цього потрібно прийти до аптеки, яка бере участь в програмі і підписала договір з НСЗУ. Усі такі аптеки мають спеціальну наліпку на дверях. Потрібно назвати номер рецепта фармацевту та обрати ліки з тих, які вам запропонують. Вони міститимуть ту діючу речовину, що виписав вам лікар. Цей препарат може бути безкоштовний або з незначною доплатою. Після того, як ви обрали потрібні ліки, ви називаєте фармацевту код підтвердження вашого рецепту.

Наступного року НСЗУ планує включити до програми ліки для пацієнтів, які перенесли інфаркт або інсульт. Також будуть додані лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки, зокрема, для лікування таких захворювань як шизофренія, афективні розлади, в тому числі депресія, невротичні розлади та епілепсія. Для цього бюджет програми було розширено, тепер він складає 878 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024