Як пройти тестування на COVID-19 перед плановою операцією

15 Липня 2020, 14:29
817

Пацієнти, які потребують планової госпіталізації, операції чи хіміотерапії, мають пройти тестування на COVID-19.

Рішення про госпіталізацію або операцію ухвалюють лише при негативному результаті. Про це йдеться на сторінці Національної служби здоров'я України у фейсбуці. 

Тестування відбувається безпосередньо перед госпіталізацією чи операцією. В особи беруть біоматеріал, який перевіряють методом ІФА (при неможливості проведення ПЛР протягом доби). Але у випадку позитивної реакції обов’язково потрібне ще одне тестування методом ПЛР. Якщо ж пацієнт має імуносупресивний стан, то його одразу тестують методом ПЛР.

Для того, щоб пройти тестування, потрібно мати направлення або від сімейного лікаря, або від лікуючого лікаря, який направляє пацієнта на госпіталізацію чи операцію. Відбір мазків здійснюється безпосередньо в закладі охорони здоров’я або за місцем перебування пацієнта за допомогою мобільної бригади. Якщо ж пацієнт звернувся по медичну допомогу туди, де не потрібне направлення лікуючого лікаря, відбір матеріалу і тестування організовує цей заклад охорони здоров’я.

Тестування методом ПЛР проводять лабораторні центри МОЗ України – безоплатно за направленням лікаря, якщо інше не визначено відповідним наказом МОЗ.

Порядок ІФА-тестування визначається на місцях, у кожному регіоні по різному.

Наприклад:

 - у ЦПМСД №7 міста Миколаїв пацієнтам, які потребують планової госпіталізації, забір крові на ІФА проводять безпосередньо в амбулаторіях центру. Далі аналіз відправляють в міську лікарню, де цей аналіз роблять. Для пацієнтів центру ІФА-тестування повністю безоплатне. Починаючи з 23 червня, лікарі Миколаївського ЦПМСД №7 направили на ІФА-аналіз перед плановою госпіталізацією 217 пацієнтів. Системи для забору крові та витратні матеріали центр первинної допомоги Миколаєва закуповує за рахунок коштів центру. Тести на імуноглобулін придбані за рахунок місцевої влади та спонсорів.

 - у Жданівському ЦПМСД на Вінниччині перед плановою госпіталізацією проводять взяття мазків з носа та задньої стінки глотки і відправляють в лабораторний центр у Вінницю на ПЛР діагностику. Для пацієнтів, які уклали декларацію з лікарем Жданівському ЦПМСД, це безкоштовно.

Щодо приватних лабораторій, то ПЛР та ІФА тестування там відбувається за рахунок пацієнтів.

Читайте також: У яких випадках консультація гінеколога є безкоштовною

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024