Хворі на коронавірус можуть отримати лише невідкладну стоматологічну допомогу

13 Липня 2020, 11:47
975

Чи можуть хворі на COVID-19 звернутися до стоматолога, якщо потребують невідкладної стоматологічної допомоги?

Відповідь на це питання дає Мирослава Дрогомирецька, професор, заслужений лікар України, почесний президент Асоціації ортодонтів України.

«Якщо у людини підтверджений COVID-19, вона, відповідно, перебуває на ізоляції. Тільки в разі невідкладної необхідності (розпухла щока, гнійний процес, пульпіт тощо) вона може звернутися до стоматолога. Але через небезпеку поширення інфекції COVID-19 це можливо тільки після консультації з сімейним лікарем та за його згоди. Приймаючи пацієнта з коронавірусом, стоматолог має ще більше посилити захист своєї безпеки», – підкреслила лікарка.

Також стоматолог розповіла, у яких випадках лікар може відмовити пацієнту в наданні медичної допомоги.

«Фактично стоматолог не може відмовити пацієнту у наданні медичної допомоги. Але якщо з анкети чи з попередньої телефонної розмови зрозуміло, що у пацієнта погане самопочуття, температура чи нежить, то стоматолог, керуючись рекомендаціями МОЗ, зазвичай відмовляє в наданні планової допомоги», – пояснила експертка.

Крім того, Мирослава Дрогомирецька повідомила, що необхідно знати здоровому пацієнту перед походом до стоматолога для безпечної стоматологічної допомоги під час епідемії COVID-19.

«Однозначно треба переконатися, що стоматологічний заклад, куди направляється пацієнт під час карантину, дотримується абсолютно всіх рекомендацій для закладів медичної допомоги. І першою такою ознакою для пацієнта є телефонна розмова з адміністратором клініки, який обов’язково повинен провести телефонне анкетування пацієнта та розпитати його про стан здоров’я, про те, чи не контактував той недавно з пацієнтом із симптомами COVID-19. Коли пацієнт приходить у стоматологічний заклад, він має бачити, що цей заклад дотримується абсолютно всіх рекомендацій МОЗ щодо заходів безпеки. Це і відсутність пацієнтів у холі, і наявність на вході дезінфекційного засобу та масок. Адміністратори мають працювати за захисними екранами або в медичних масках та рукавичках. Крім анкетування, пацієнтові додатково вимірюють температуру. Деяким закладам необхідно надати довідку про обстеження методом ПЛР на COVID-19. Також перед самим прийомом пацієнт має обов’язково сполоснути рот спеціальним дезінфекційним розчином. Тільки тоді він може отримати стоматологічну допомогу. Крім того, кожен стоматолог приймає потенційно небезпечного пацієнта, тому мусить дбати про свою безпеку та користуватися відповідними засобами захисту», – резюмувала лікарка.

Читайте також: Анестезія під час операції не ускладнює перебіг коронавірусної хвороби у пацієнтів

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024