Як ведуть статистику хворих на коронавірус: пояснення Волинського лабораторного центру

11 Липня 2020, 13:25
1798

Дані щодо хворих на коронавірус в статистиці Волинського обласного лабораторного центру часто відрізняються від даних районних адміністрацій та міських рад.

Чому так відбувається, у коментарі «Район.Медицина» пояснила головна санітарна лікарка Волині Наталія Янко.

«Єдину статистику ми подаємо за попередню добу. Тому буває так, що сьогодні журналісти могли знати про якийсь летальний випадок, але у статистиці він буде лише завтра», – пояснила Наталія Янко.

Дані за попередню добу – це результати досліджень, які в цей день зробили до 22 години. Результати всіх тестувань після 22 години ідуть в інший день.

«Якщо ми вночі зробили ПЛР і відправили результати о першій годині ночі, то на ранок у районі чи місті будуть знати, що є позитивні результати, але вони ще в загальну статистику не увійшли, бо вранці буде оприлюднена статистика за попередній день. Тому є розбіжності», – розповідає головна санітарна лікарка.

Наталія Янко наголошує, що єдина достовірна статистика за добу є у Волинському лабораторному центрі. Інформація від установи надходить у Міністерство охорони здоров’я, головному санітарному лікарю України, у Волинську обласну державну адміністрацію тощо.

Наталія Янко додала, що статистика формується за місцем прописки пацієнтів. Якщо, наприклад, житель з Маневицького району лікується у Луцьку, то підтверджений або не підтверджений випадок коронавірусу фіксують у статистиці Маневицького району.

Якщо кількість зразків для дослідження більша, ніж може виконати за добу вірусологічна лабораторія, то виникає черга. Відповідно дані про підтверджені випадки з'являться у статистиці тоді, коли лабораторія зможе опрацювати отримані біоматеріали.

До слова, підтверджений діагноз коронавірус ставлять лише за даними ПЛР-тестування. На Волині лише одна державна вірусологічна лабораторія робить такі тести. 

Читайте також: Тестування на коронавірус на Волині: чому затримуються результати

Немає симптомів – немає тесту: трагедія луцької родини, яка підхопила коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024