На Волині не вистачає епідеміологів та вірусологів

11 Липня 2020, 13:55
817

У державній установі «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» не вистачає лікарів для здійснення функцій епідеміологічного нагляду та проведення дослідження на коронавірус методом полімеразно-ланцюгової реакції.

Про це повідомили в установі у відповіді на інформаційний запит «Район.Медицина».

Нестача фахівців зумовлена кількома факторами.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» колишню Держсанепідслужбу реорганізували.

Більшість функцій служби передали Держпрподспоживслужбі, Держпраці та іншим, функції епідеміологічного нагляду (спостереження) залишились в компетенції МОЗ України та територіальних лабораторних центрів.

До вищеназваних установ перевели значну кількість лікарів та інших працівників.

Відповідно до Концепції розвитку системи громадського здоров’я, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року №1002-р, передбачено виконання функцій у сфері громадського здоров’я шляхом оптимізації наявних ресурсів та передачі фінансування щодо утримання на місцеві бюджети з подальшим вивільненням працівників.

Крім того, виконуючи наказ МОЗ України від 27 червня 2019 року «Про затвердження Плану оптимізації лабораторної мережі в системі громадського здоров’я» за попередні роки  та в грудні 2019 року ліквідували 5 структурних підрозділів. Зокрема у Турійському, Ратнівському,  Іваничівському, Локачинському, Ківерцівському районах та лабораторії в місті Луцьку. В результаті чого сьогодні один структурний підрозділ обслуговує 2-3 райони.

Як йдеться у документі, оскільки останні роки лабораторний центр постійно перебував в стадіях ліквідації, реорганізації, поетапної оптимізації структури, то замовлення на випускників вищих медичних навчальних закладів ІV рівня акредитації не надавались.   

З огляду на всі ці факти в ДУ «Волинський обласний лабораторний центр» є нестача і вірусологів, і епідеміологів.

Так, ПЛР-тестування виконують два працівники – 1 лікар-вірусолог та 1 мікробіолог. Епідеміологів – 15 на всю область.

Відповідно до штатного розпису установи всього залишилось 375 посад, в тому числі спеціалісти з вищою медичною та немедичною освітою – 168 посад, середній медичний та інший обслуговуючий персонал – 207 посад.

«Лікарі-епідеміологи, вірусологи працюють в умовах надзвичайної ситуації в цілодобовому режимі з метою здійснення епідеміологічного нагляду та своєчасного проведення протиепідемічних заходів», – йдеться у відповіді на інформаційний запит.

У коментарі «Район.Медицина» керівниця лабораторного центру Наталія Янко повідомила, що нестача епідеміологів та вірусологів є в усій країні – 48 % та 41 % відповідно.

Читайте також: Тестування на коронавірус на Волині: чому затримуються результати

Немає симптомів – немає тесту: трагедія луцької родини, яка підхопила коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024