В Україні під час епідемії коронавірусу на закупівлю медичних масок витратили понад 9 мільйонів гривень

10 Липня 2020, 15:26
1291

З початку пандемії  кількість медичних закупівель через Prozorro стрімко зросла — українським лікарням та підприємствам знадобилося все і одразу: засоби індивідуального захисту, медичне обладнання, лікарські, дезінфекційні та антисептичні засоби. Країна не була до цього готова.

Для пришвидшення закупівель Парламент дозволив  купувати необхідне для подолання СOVID-19 поза системою Prozorro — укладати прямі договори з постачальниками, йдеться на сайті DOZORRO.

Станом на 10 липня 2020 року за спрощеною процедурою провели 39 568 тендерів на 4,8 млрд грн. Зокрема, 3,68 млрд (78 % від загальної суми) витратили на закупівлю медичного обладнання та фармацевтичної продукції  (апарати штучної вентиляції легень, кисневі концентратори, монітори пацієнта, тести на виявлення COVID-19), 450 млн – на засоби індивідуального захисту (медичні рукавички, захисні маски, респіратори, ізоляційні костюми, комбінезони), понад 270 млн — на дезінфекційні та антисептичні засоби.

Як виявив проєкт DOZORRO, найбільшим покупцем за спрощеною процедурою стало Міністерство внутрішніх справ, яке вже уклало угод на понад 620 млн грн. 

Закупівлі медичних масок у Prozorro: ціни та обсяги закупівель

За підрахунками фахівців, за 6 місяців цього року державні замовники купили 29,6  млн медичних масок на 271 млн грн. Найбільше масок придбали в квітні — понад 10 млн за 134 млн грн.

У січні – лютому 2020 року медичні маски замовники купували здебільшого за конкурентними процедурами (допорогові закупівлі, відкриті торги). Більшість з них були успішними — завершувалися підписанням договору. Але вже на початку березня 2020 року у 55 % тендерів не брав участі жоден учасник, отже вони не відбувалися. На початку березня постачальники відмовлялися продавати медичні маски за ціною 2–3 грн за штуку, а в середині березня — навіть по 7–12 грн. Це свідчило про дефіцит товару на ринку. 

У квітні – червні понад 90 % тендерів, предметом яких були медичні маски, проводили за спрощеною процедурою. Водночас у травні – червні деякі замовники купували медичні маски через конкурентні процедури, і більшість з них були успішними. Тобто, можна говорити про поступове насичення ринку медичними масками. 

У січні 2020 року медичну маску замовники купували у середньому по 0,68-1,5 грн за штуку, у лютому — за 0,7-3,2 грн. 

У квітні, порівняно з березнем, медіанна ціна медичної маски зросла і становила 9,7-16,8 грн, мінімальна ціна — 3 грн, а максимальна — 27 грн. У цьому місяці державні структури закупили найбільше масок — 10,3 млн на 134,5 млн грн. Напевно, таку значну різницю між мінімальною та максимальною ціною медичної маски можна пояснити шаленим попитом – замовники були готові купувати засоби захисту за будь-якою ціною. Така ситуація значно підвищила корупційні ризики — багато замовників закуповували за завищеними цінами. 

У травні ціни на медичні маски почали знижуватися. Так, медіанна ціна становила 3,0-11,8 грн. Отже, ринок наситився засобами індивідуального захисту, зокрема масками. 

У травні більшість постачальників продавала медичні маски по 6-13 грн.  Однак, деякі замовники закуповували і за вищою ціною. Наприклад, Новотроїцький ясла-садок № 2 Херсонської області купував медичні маски по 19,25 грн, Рівненський регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю купував по 18 грн, Виконавчий комітет Львівської міської ради купив 1 000 медичних масок по 17,5 грн. 


Ціни на маски продовжили знижуватися і в червні. Цього місяця медіанна ціна становила 6-11,1 грн. А понад 40 % масок від сукупного обсягу були придбані  за ціною 5-8 грн. 

Закупівлі медичних масок опорними лікарнями

В Україні  визначено 240 опорних лікарень, які приймають пацієнтів з COVID-19. Вони отримують необхідне з резервів і гуманітарної допомоги. Деякі потреби забезпечує бізнес. Щось лікарні купують самостійно.

На жаль, навіть на четвертий місяць боротьби з COVID-19 деякі опорні лікарні  не мають достатньої кількості засобів індивідуального захисту. ВООЗ рекомендує обов’язково носити респіратори медичним працівникам, які здійснюють процедури, що збільшують ризик зараження. Наприклад, ручну вентиляцію легень або серцево-легеневу реанімацію. Для менш тісного контакту з хворими достатньо медичної маски.

За  підрахунками фахівців, за час пандемії опорні лікарні закупили через Prozorro 1,2 млн медичних масок на 9,5 млн грн. 

Читайте також: В Україні просять заборонити 5G технологій через негативний вплив на здоров'я

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

 

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024