Людина, яка носить маску піклується не лише про себе, а й про оточуючих, – Сергій Новосад

08 Липня 2020, 09:01
Усе, що вам необхідно знати про медичні маски 1788
Усе, що вам необхідно знати про медичні маски

Сьогодні медичні маски - невід'ємний атрибут кожної людини.Це як ключі від домівки, без маски з дому  - ні на крок.

Хтось носить маску на шиї, хтось на вусі чи під носом. Наразі це своєрідний індикатор, за яким можна визначити, як людина ставиться до ситуації, що виникла через COVID-19.

«Якщо ви хочете відмовитись від маски через певний дискомфорт, особливо в літню пору, то згадайте медиків, які окрім масок використовують захисні костюми, щитки чи окуляри, рукавиці. Усе це їм необхідно носити протягом тривалого часу.Маска - турбота про людей, які нас оточують. Якщо поруч із вами в громадському транспорті людина, яка належно використовує маску, пам’ятайте, що вона піклується не лише про себе», – каже в. о. директора Волинського обласного центру громадського здоров’я Сергій Новосад.

Основні правила використання масок:

  • має повністю закривати ніс і рот;
  • має бути чистою;
  • слід носити у місцях, де неможливо дотримуватися дистанції (супермаркети, громадський транспорт...)

«Пам'ятайте, що маска – лише один з елементів захисту, який без дотримання інших рекомендацій (дистанція, гігієна рук) не приносить ніякої користі», – наголошує Сергій Новосад

Рекомендації ВООЗ щодо масок:

  • Медичні маски рекомендовані, насамперед, медичним працівникам, людям із симптомами COVID-19 та тим, хто за ними доглядає, особам із групи ризику (пенсіонерам, людям з хронічними захворюваннями).
  • Тканинні маски рекомендовано використовувати особам, у яких немає симптомів захворювання та у випадках, коли неможливо дотримуватися дистанції.

Рекомендації щодо використання тканинних масок

Насамперед,  потрібно використовувати тканину, яка має достатні фільтруючі властивості, добре пропускає повітря.

Маска повинна мати не менше, ніж  3 шари захисту. Ідеальний варіант, коли внутрішній шар добре вбирає краплі, середній – має фільтруючі властивості і зовнішній –  синтетичний матеріал, що відштовхує вологу.   

Тканинна маска потребує певного догляду. Насамперед, вона має бути індивідуальною! Необхідно змінювати маску, якщо вона стала вологою чи забруднилася, а також регулярно прати з  дотриманням температурних режимів.

Кому не можна використовувати маски?

  • дітям до 2-х років;
  • людям з хворобами дихання;
  • особам, які страждають від втрати слуху;

Альтернативою для цих людей є використання захисних щитків.

Не рекомендовано носити маски під час тренувань, адже маска може ускладнювати процес дихання.

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024