В Україні зріс ризик інфікування поліомієлітом

03 Липня 2020, 16:49
819

Україна перебуває у зоні високого ризику зараження поліомієлітом. 

Європейська регіональна комісія із сертифікації ліквідації поліомієліту (РКС) оцінила ризик передачі інфекції у 41 країні світу. За даними дослідження, Україна належить до категорії високого ризику, повідомляють на сторінці Центру громадського здоров'я у фейсбуці. 

Захворіти може кожен, однак найбільш вразливою категорією населення є саме діти до 5 років. За перші п'ять місяців цього року лише 30% дітей першого року життя отримали всі три дози вакцини для профілактики захворювання. До речі, вакцинація є абсолютно безкоштовною, навіть якщо дитина пропустила щеплення за календарем, вона може надолужити його безоплатно.

За даними ВООЗ(Всесвітня організація охорони здоров'я), розповсюдження вірусу зупиниться лише за умови, коли 95% населення країни приймуть вакцину. Якщо ж ця цифра менша, то це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

У 2019 році в Україні було вакциновано понад 78% дітей до року. Такий же показник серед дітей віком до 18 місяців. Серед дітей 6 років охоплення становило трохи більше 80%. Також понад 80% дітей було вакциновано і у віковій групі 14 років.




В Україні зріс ризик зараження поліомієлітом
В Україні зріс ризик зараження поліомієлітом

 

Нагадаємо, що поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання, яке поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Поліомієліт характеризується ураженням центральної нервової системи та виникненням паралічу, що може призвести до смерті. Це саме та хвороба, яку неможливо вилікувати. Але саме вакцинація запобігає цій смертельно-небезпечній хворобі.

Читайте також: Вакцинація під час карантину: все, що потрібно знати

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024