В Україні високий рівень смертності від інфарктів та інсультів

22 Червня 2020, 13:53
722

Як виявити серцево-судинні захворювання на ранніх стадіях і які обов'язкові обстеження треба проходити здоровій людині?

Відповідь на це та інші актуальні питання дає Максим Соколов, провідний науковий співробітник відділу інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії ДУ «ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. Стражеска М.Д.» НАМН України, д.м.н., член експертної групи «Кардіологія, хірургія серця та магістральних судин» МОЗ України.

До серцево-судинних захворювань відноситься 6 типів хвороб:

  - ішемічна хвороба серця;

  - хвороба судин головного мозку;

  - хвороба периферичних артерій;

  - запалення серцевого м'яза і серцевих клапанів;

  - вроджена вада серця;

  - тромбоз глибоких вен і емболія легень.

«Що раніше виявляються серцево-судинні захворювання, то ефективнішим буде лікування. Більшість серцево-судинних захворювань можна візуалізувати. Існують різні і доступні системи візуалізації, наприклад,  УЗД серця і судин. Другий тест — це тест фізичного навантаження. Якщо в судинах серця є перешкода, то пацієнт не зможе виконати навантаження, кровопостачання серця буде неадекватне, і це можна буде побачити на ЕКГ. Також слід зробити загальний аналіз крові. При високому рівні холестерину надалі доведеться зробити ліпідограму та проконсультуватися з сімейним лікарем щодо подальшого лікування», – розказав Максим Соколов

За словами експерта, у нашій країні колосальна смертність від інфарктів та інсультів. Якщо з інсультом все не так просто, то для інфарктів є технології спеціального лікування.  В Україні цим займаються 50 спеціальних центрів, причому відновлення кровотоку по артеріях проводиться безкоштовно.

Читайте також: Безпечна кров рятує життя: майже чотири тисячі волинян є Почесними донорами України

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та слідкуйте за телеграм каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024