На Рівненщині двоє людей захворіли на ботулізм

19 Червня 2020, 13:15
Фото ілюстративне 1552
Фото ілюстративне

За останні два дні в Рівненській області через неякісні продукти захворіли на ботулізм двоє людей.

Інфекцію виявили в жителів селища Томашгород Рокитнівського району та в міста Дубно. Всього в Рівненській області у 2020 році зареєстрували шість випадків ботулізму, із них три в селі Кам'яниця Дубенського району, два –  Дубно та один – Томашгород Рокитнівського району, повідомляє сайт 0362.

Хворі знаходяться на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні в КНП «Дубровицька ЦРЛ» та КНП «Дубенська МЛ» із характерними симптомами: порушення зору (двоїння, розпливання, мерехтіння в очах), загальною слабкістю, порушення ковтання. Перебіг хвороби – середньої важкості. Хворим введена антиботулінічна полівалентна сироватка.

Діагноз в усіх випадках лабораторно підтверджений в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Хворі споживали недоброякісні завезені продукти: сирокопчену курячу ковбасу в вакуумній упаковці, пресерви оселедця та власного приготування салат «шуба».

Для запобігання захворювання на ботулізм важливе значення має споживання доброякісних харчових продуктів. Купуючи їх, обов’язково необхідно звертати увагу на термін придатності продуктів, зовнішні та смакові властивості (спожиті хворими на ботулізм харчові продукти були неякісні). При виготовленні домашніх виробів, необхідно дотримуватись технології приготування, режиму термічного оброблення, зберігання домашніх консервів. Насамперед, для консервування брати лише доброякісну сировину, ретельно миючи у проточній воді, очищаючи від залишків ґрунту, оскільки ґрунт є резервуаром збудника ботулізму. Про це повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр.

Читайте також: У Ківерцівській громаді продовжили карантин

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та слідкуйте за телеграм каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація

Також пропонуємо пройти опитування, скільки часу вам довелося чекати результатів ПЛР-тестування на коронавірус

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024