У Луцьку показали, як роблять імуноферментний аналіз на коронавірус

04 Червня 2020, 14:51
2162

На Волині розпочали ще один вид тестування на коронавірус. Імуноферментний аналіз (ІФА) – це додаткове дослідження пацієнта, яке показує наявність певних видів антитіл в організмі. Цей тест не передбачає пошук самого вірусу, а лише визначає здатність організму протистояти інфекції.

Відтепер кожному пацієнтові, який лягає на лікування у Волинську обласну клінічну лікарню, будуть проводити ІФА. Від цього залежатиме, чи лікуватимуть його в інфекційному госпіталі, чи хворий зможе перебувати у звичайному відділенні. Потребу в подальшому ПЛР-тесті визначатиме лікар, йдеться у сюжеті журналіста Андрія Гнатюка. 

ІФА-тестування це нова вимога Міністерства охорони здоров'я України. Результати аналізів визначать подальший маршрут пацієнтів у лікарні.

«Повинні розглядати кожного пацієнта, який надійшов у нашу лікарню, як потенційного інфікованого. Це, перш за все, убезпечить від створення нових осередків у відділеннях. Лабораторія обласної лікарні на 100% забезпечуватиме потребу для пацієнтів, які надходять в ургентному порядку, також ми повинні проводити планові оперативні втручання тим пацієнтам, у яких відтермінування операції може призвести до незворотних змін у його здоров'ї», – каже в.о директора Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар.   

Кров беруть з вени звичайним способом в таких об'ємах, щоб її вистачило для інших аналізів. Від цього залежить подальше призначення лікаря. Адже коронавірус не єдине дослідження пацієнта. Водночас лаборанти заспокоюють: заразитися коронавірусом через аналізи неможливо. 

«Тому що в пробірці, звичайно, хвороби немає. Пробірка стерильна. Голка – теж. Тому боятися здавати цей аналіз не треба. До того ж, у крові цей вірус не плаває. Ми визначаємо антитіла. Тобто реакцію організму на сутичку з вірусом», – зауважує лікарка-лаборантка ВОКЛ Наталія Щелоковська.

Аналізи крові Наталія Щелоковська робить уже 30 років. Лише за день провела 13 ІФА методик. Антитіла коронавірусу – це молекули білка, які шукають у крові. Тип досліджуваних антитіл вказує лікар. 

На кожну пробу застосовують окремий наконечник. ІФА дослідження крові триває до двох годин і передбачає кілька етапів. Ємкості з сироваткою та кров'ю спочатку завантажують у шейкер, де суміші ретельно змішуються. Потім пробірки промивають від реагентів, і так ще раз, починаючи від першого етапу. Вже на останньому етапі прилад виводить на екран результати аналізів. На деяких одразу видно, які антитіла наявні у крові.

Виявлених імуноглобулінів М лякатися не варто, кажуть лікарі, бо організм бореться. Проте такий хворий ще є носієм коронавірусу та може інфікувати інших. Наявність імуноглобулінів М свідчить про гострий або свіжий процес, але це не означає, що людина хвора. 

Для ІФА використовують українські реактиви. Вони – якісні, зауважують лаборанти, а точність аналізів – понад 80%. 

ІФА і ПЛР тести – не одне й те ж. Перший показує опірну здатність організму, а отже, наскільки сильний імунітет. Проте вірусу не виявляє. Але залежно від того, на скільки свіжі імуноглобуліни G, лікар приймає рішення про ще й ПЛР аналіз. Сам же вірус шукають за допомогою ПЛР. Його шукають у виділеннях з дихальних шляхів, а не в крові. 

«Є ще таке поняття як «коефіцієнт позитивності. І при деяких дослідженнях, навіть негативних результатах, маємо звертати увагу на цей коефіцієнт, щоб не потрапити в так зване серологічне вікно. Це коли пацієнт не напрацював тих антитіл від початку контактування з вірусом. Від початку контактування до появи антитіл проходить 5-7 днів», – пояснює завідувачка лабораторії ВОКЛ Людмила Мілінчук.

Точніший, в межах 90%, на наявність антитіл аналіз ІХЛА. Ці дослідження проводять на швейцарському апараті винятково на специфічних реактивах. З іншими аналізатор працювати не буде, що підвищує правдивість цих тестів.  

Читайте також:  В Україні тестують протималярійний препарат для лікування коронавірусу

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та слідкуйте за телеграм каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація

 

 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024