Щоб врятувати санаторій «Згорани», його приєднують до «Лісової пісні»

04 Червня 2020, 11:10
Санаторій «Згорани» 1489
Санаторій «Згорани»

Представники трудового колективу комунального підприємства санаторію «Згорани» в інтерв'ю для обласних та всеукраїнських ЗМІ висловили свою незгоду із рішенням обласної ради про реорганізацію цієї оздоровниці шляхом приєднання до санаторію «Лісова пісня».

Про це повідомляють на сайті Волинської обласної ради.

Голова обласної ради Ірина Вахович на своїй сторінці у фейсбуці пояснила, що до квітня 2020 року санаторій фінансувався коштом медичної субвенції у сумі 10-15 мільйонів гривень на рік, а статус протитуберкульозного зберігали лише задля того, щоб мати ці кошти, хоча реально потреба саме такого профілю сумнівна, адже наразі на Волині є всього 14 дітей із ризиком захворювання туберкульозом при цьому, закритої форми. Водночас у санаторії «Згорани» працює понад 100 людей.

Читайте також: Депутати обласної ради погодили приєднання санаторію «Згорани» до «Лісової пісні»

У зв'язку із втіленням другого етапу медичної реформи, з 1 квітня 2020 року ця медична субвенція перестала надходити, тобто утримувати цей заклад нема за що. Відтак обласна рада, як власник майна, прийняла рішення про приєднання санаторію «Згорани» до «Лісової пісні». Втім не варто думати, що це  подарунок для керівництва «Лісової пісні», адже майновий комплекс перебуває у занедбаному стані та потребує значних капіталовкладень.

«Друге, не менш важливе питання – як вивести цю оздоровницю хоча б на рівень рентабельності, адже про прибутки не йдеться», – зауважила вона.

Наразі є чітка позиція керівництва обласної ради щодо збереження у «Згоранах» дитячого профілю, як це було до реорганізації.

«Ми сьогодні звертаємось до управління освіти ОДА із проханням про те, щоб уже цього літа у санаторії «Згорани» оздоровлювати вихованців інтернатних закладів краю. Крім того, розглядаємо варіанти відкриття на його базі оздоровчих таборів, аби максимально наповнити санаторій відвідувачами.

Читайте також: На обсервації в Згоранах поки не перебуває жодної особи

Окрім того,  у майбутньому варто спробувати підписати договори з НСЗУ та отримати фінансування на реабілітаційні послуги, які можуть надаватись тут за умови відповідності матеріальної бази. Паралельно варто також дати можливість батькам за кошти фізичних та юридичних осіб за бажання оздоровлювати тут своїх дітей», – наголосила Ірина Вахович.

Аби уникнути соціального вибуху у зв'язку із реорганізацією оздоровниці, обласна рада виконала перед працівниками усі соціальні фінансові зобов'язання. Місяць тому виділили 1,1 мільйона гривень для виплати їм заробітної плати, втім цих коштів не вистачило і на засіданні бюджетної комісії додатково на ці цілі виділили ще майже 800 тисяч гривень.

Тобто обласному бюджету ця реорганізація вартувала майже два мільйони гривень. Люди отримали заробітну плату за травень і ще за наступні два місяці, тобто червень і липень. Все згідно із вимогами законодавства.

Ірина Вахович припускає, що частина з працівників згоранського санаторію буде прийнята у вже об’єднану структуру відразу після завершення процедури злиття двох оздоровниць та до моменту, коли виникне потреба в оздоровленні дітей у літній період.

Читайте також: На Рівненщині підтвердили 18 нових випадків коронавірусу

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та слідкуйте за телеграм каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024