Неповноцінне харчування може стати причиною смерті

29 Травня 2020, 15:10
1752

Побутує думка, що здорове харчування – це ряд заборон  і правил, які допомагають нам бути здоровими та стрункими, однак для  виконання цих правил нам потрібно відмовитись від звичайного способу життя, улюблених страв та продуктів.

Хтось під здоровим харчуванням розуміє і постійне виснаження себе дієтами.  Але насправді здорове харчування – це, насамперед, один з ключових факторів запобігання низці хронічних захворювань, це хороше самопочуття, відновлення організму, енергійність і продуктивність, це зміцнення здоров’я … і цей список можна продовжувати.

29 травня – Всесвітній день здорового травлення, встановлений у 1958 році в день прийняття Статуту Всесвітньої організації гастроентерологів, йдеться на сайті Волинського центру громадського здоров'я. 

Неповноцінне харчування спричиняє найбільшу кількість смертей у світі  – більше ніж куріння, високий артеріальний тиск та інші фактори ризику (згідно з даними, зібраними у 195 країнах з  1990 по 2017 рік).

Кожна п’ята смерть трапляється саме через те, що люди не їдять здорову їжу. Причина – надмірне споживання солі, червоного м’яса та процесованих (перероблених) м’ясних  продуктів, підсолоджених напоїв і трансжирів. Водночас у раціонах недостатньо цілозернових продуктів та свіжих овочів. Люди споживають дуже мало горіхів, насіння, омега-3 жирних кислот та клітковини. Як наслідок – у 2017 році 11 мільйонів або 22% всіх смертей серед дорослих були пов’язані з поганим харчуванням та недостатнім споживанням вищеперелічених продуктів. Причинами  смертей стали серцево-судинні хвороби, рак та діабет. Для порівняння, у 2017 році через високий тиск померло 10,4 мільйона людей, а внаслідок куріння – 8 мільйонів.   

Звичайно, повна відмова від «шкідливих» продуктів вимагає великих зусиль та сильної волі, тож не обов’язково подібні обмеження мають бути занадто жорсткими. Виконання  «Простих кроків до здорового раціону» та дотримання «Тарілки здорового харчування», розроблених експертами Центру громадського здоров’я МОЗ України та провідними дієтологами – це запорука доброго самопочуття, енергійності та молодості організму.

Тарілка здорового харчування для українців адаптована з урахуванням традицій. Ознайомившись з ними, кожен з нас може виступити промоутером здорового способу життя. Починаючи з себе, з раціону власної родини, необхідно поширювати ці тенденції серед близького оточення.  Прості рекомендації з простим набором продуктів доступні кожному. Насправді для того, щоб бути здоровим, свідомого вибору цілком достатньо. Все інше – наші особисті лінощі.

До складу рекомендованих продуктів Тарілки здорового харчування увійшли сезонні овочі та фрукти, звичні та доступні молочні та кисломолочні продукти, різні види риби та м’яса. За структурою – це сім рекомендацій щодо здорового харчування дорослих і дітей, які допоможуть скласти власний збалансований раціон із корисних харчових продуктів і напоїв.

Читайте також: На Рівненщині понад 50% інфікованих одужали від коронавірусу

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та слідкуйте за телеграм каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024