Волинь: скільки грошей отримає перинатальний центр від Нацслужби здоров'я

14 Травня 2020, 16:39
Волинський обласний перинатальний центр 1375
Волинський обласний перинатальний центр

Договір з Національною службою здоров’я на надання послуги «Медична допомога у складних неонатальних випадках» уклав 121 заклад охорони здоров’я. З них – 22 перинатальні центри ІІ та ІІІ рівня надання медичної допомоги, які отримають за Програмою медичних гарантій більше коштів, ніж за торішньою субвенцією. 

Наприклад, перинатальний центр м. Києва, бюджет якого в межах ПМГ складає 91,4 мільйона гривень, отримає на 59,5 мільйонів гривень більше медсубвенції-2019. Волинський обласний перинатальний центр за контрактом з НСЗУ отримає 39,5 мільйона гривень, це на 38 мільйонів гривень більше торішньої медичної субвенції. Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня міста Кропивницький – на 32 мільйони гривень більше медсубвенції, Львівський обласний клінічний перинатальний центр – на 27,7 мільйона гривень більше, повідомляють у пресслужбі НСЗУ.

Медичну допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках визначено пріоритетною послугою у Програмі медгарантій. Це означає, що вона є безоплатною для родин передчасно народженого та/або хворого немовля, а медичний заклад отримає від НСЗУ кошти за підвищеним тарифом – від 29,6 тисячі гривень до 98,5 тисяч гривень. Це найвищий тариф Програми медгарантій на 2020 рік.

У послугу входитиме: інтенсивна терапія новонароджених та подальше їх виходжування, цілодобовий лікарський та медсестринський догляд за передчасно народженою та/або хворою дитиною з/без переведення до відділення інтенсивної терапії новонароджених, респіраторна підтримка, цілодобове парентеральне харчування та ін. При цьому, дороговартісні легеневі сурфактанти та кофеїну цитрат перинатальні центри отримують додатково централізовано за держзакупівлями.

За даними електронної системи охорони здоров’я, у квітні пологові будинки та багатопрофільні лікарні в межах договору з НСЗУ надали 18 530 послуг за пріоритетним пакетом з медичної допомоги при пологах, з яких 4 277 – кесарський розтин. Медичну допомогу за пріоритетним пакетом щодо складних неонатальних випадків у квітні отримали 2 490 немовлят, з них 213 – народжені з вагою до 1,5 кілограма. За послуги, надані новонародженим у складних неонатальних випадках у квітні, НСЗУ перерахувала закладам понад 80 мільйонів гривень.  

Загалом 121 заклад охорони здоров’я уклав договори з Національною службою здоров’я на надання медичної допомоги у складних неонатальних випадках на суму понад 8,7 мільярда гривень. Якщо не виокремлювати саме перинатальні центри, то 102 заклади охорони здоров’я отримають від одного мільйона гривень до 122 мільйонів фінансування більше в межах Програми медичних гарантій.

Читайте також: Опорні лікарні Рівненщини продовжують отримувати допомогу від благодійників

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024