Як фінансуватимуть лікарні, де є пацієнти з коронавірусом

06 Травня 2020, 15:10
Фото ілюстративне 1126
Фото ілюстративне

Медзаклади, які не входили до переліку лікарень першої хвилі, але мали пацієнтів з COVID-19, отримають за квітень необхідне фінансування. Проте з 1 травня їм заборонено приймати хворих на коронавірус.

Про це під час онлайн-брифінгу розповіла керівниця Національної служби здоров’я України Оксана Мовчан.

За її словами, для лікування, діагностики і транспортування хворих або людей з підозрою на коронавірус в Міністерстві охорони здоров’я розробили чотири пакети фінансування. Три з них – постійні, один – тимчасовий.

Перший пакет – це підвищене фінансування для бригад екстреної медичної допомоги. Обсяги фінансування залежатимуть від навантаження на область.

Другий пакет передбачає фінансування роботи мобільних бригад, які виїжджають до пацієнтів за рекомендацією лікаря робити ПЛР-тест. Фінансування буде з розрахунку кількості людей у бригаді і з урахуванням того, що бригада зможе зробити не менше 150 виїздів на місяць.

«Третій пакет – фінансування стаціонарних закладів, де може бути надана медична допомога пацієнту з коронавірусом. Тут розрахунок такий: ми платимо незалежно від того, чи є пацієнти і скільки їх. Заклад отримує аванс і в кінці місяця отримує повну оплату. За рахунок авансу заклад зможе придбати всі ліки, підготуватись і сплачувати заробітну плату з урахуванням всіх гарантій, які були передбачені урядом (300 % доплата) для того, щоб заклад був готовий прийняти хворих на коронавірус», – повідомила Оксана Мовчан.

Четвертий пакет – тимчасовий, діятиме протягом квітня. За рахунок цих коштів оплатять послуги, які надали лікарні, що не увійшли в перелік опорних лікарень, але мали хворих на коронавірус.

«З 1 травня ми не хочемо, щоб пацієнтів везли в усі лікарні, які є в країні, щоб це не спричинило зараження пацієнтів з іншими хворобами чи лікарів, які не матимуть необхідного захисту», – наголосила Мовчан.

Вона додала, що всі пакети повністю покриють потреби медзакладів у фінансуванні. Але при цьому для мобільних бригад не передбачають коштів на ПЛР-тести.

«Договір на надання екстреної медичної допомоги можуть укласти лише обласні центри екстреної допомоги і місто Київ. Пакети фінансування мобільних бригад ми приймаємо від усіх лікарень, включно від центрів ПМСД. Стаціонарний пакет – суто для 240 лікарень, які перелічені в наказі МОЗ», – додала очільниця Національної служби здоров’я України.

Читайте також: 

У МОЗ заявили, що в регіонах «не так порахували» 300 % доплати медикам 

У МОЗ обіцяють підняти зарплати медикам до 50% від окладу

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та слідкуйте за телеграм каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024