Коронавірус і чоловіче безпліддя: у мережі з'явився новий фейк

07 Квітня 2020, 08:28
Новина про чоловіче безпліддя від коронавірусу - фейк 1030
Новина про чоловіче безпліддя від коронавірусу - фейк

Новина про те, що коронавірус SARS-CoV-2 може викликати чоловіче безпліддя виявилася фейком.

Про це пише «По той бік новин».

Нібито такого висновку дійшла команда лікарів з репродуктивного медцентру у вуханській лікарні Тонґджі. Насправді немає жодних доказів, через які можна припустити, що інфекція пошкоджує репродуктивну систему чоловіків. Публікацію лікарів без пояснення причин видалили з офіційного сайту адміністрації китайської провінції Хубей (https://bit.ly/34beWSN).

Китайські науковці припустили, що коронавірусна інфекція може призвести до «погіршення імунного гомеостазу в яєчках», що може спричинити орхіт — запалення яєчок — що, в свою чергу, може зменшити кількість чоловічої сперми і, можливо, призвести до безпліддя». Чоловікам, які захворіли на covid-19 та одужали від нього радили звернутися до лікаря «щоб якомога раніше виявити проблему та почати її лікувати».

Андролог Кі Ґуанчон з Юеянського шпиталю традиційної китайської та західної медицини, каже, що вірусні інфекції нерідко спричиняють проблеми чоловічої репродуктивної системи.

«Було доведено, що багато вірусів впливають на фертильність чоловіків, включаючи віруси гепатиту В та паротиту. У третини панцієнтів зі свинкою розвивається орхіт, а в деяких випадках яєчка стають меншими, що призводить до безпліддя», — сказав лікар.

По-перше, той самий андролог визнав, що вибірка замала, щоб робити якісь висновки.

По-друге, публікація зі схожими висновками раніше була оприлюднена в медархіві medRxiv.

У ній йшлося, що новий коронавірус може проникати у клітини з Ace2 і завдавати шкоди ниркам і тканинам яєчок. А тому ці зміни можуть призводити до безпліддя і пухлин яєчок.

Однак у тексті наголошують, що «клінічних доказів того, чи може інфекція SARS-CoV-2 впливати на репродуктивну функцію чоловіків, поки що немає.

До того ж статті на medRxiv не рецензуються. На них не слід покладатися і не можна сприймати як встановлену інформацію (https://bit.ly/2JFUjET).

Читайте також: Фейк: хірургічна маска та респіратор однаково захищають від вірусів

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та слідкуйте за телеграм каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024