Головна лікарка Луцької міської клінічної лікарні підтвердила, що захворіла на коронавірус

28 Березня 2020, 18:57
Головна лікарка Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич 7010
Головна лікарка Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич

Головна лікарка Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич підтвердила, що захворіла на коронавірус, і пояснила, як це сталося.

Про це пише «Перший»

«Так, мені дійсно кілька днів тому поставили діагноз «коронавірус». До речі, чутки про те, що я приїхала з хворобою з-за кордону — цілковита неправда. За кордоном не була. Скоріш усього, інфікувалася, коли вела огляд одного з пацієнтів, який нещодавно повернувся з-за кордону. Наразі ця людина в самоізоляції під наглядом», – каже пані Лариса.

Лікарка, що у перший же день, коли у неї піднялася температура, залишилася вдома, на самоізоляції. Тоді ж їй зробили експрес-тест на коронавірус. Він виявився негативним. 

«Через тиждень мені погіршало. Госпіталізували в Луцьку міську клінічну лікарню. В окрему палату, щоб не контактувати з іншмими хворими, з обмеженим доступом персоналу. Діагностували пневмонію. Повторно зробили тест на грип і коронавірус. Коронавірус підтвердився», - розповідає жінка.

Тоді — у середу, 25 березня — лікарку перевели на лікування у Волинську обласну інфекційну лікарню. Тобто у міській лікарні вона пробула неповних три дні.

Під час лікування дотримувалися усіх санітарно-гігієнічних норм і обмежень. Усіх осіб, які контактували з хворою, а це п'ятеро людей, відправили на карантин, вони — під наглядом. 

Зазначимо, що тривалий час ніхто з чиновників та медкерівників не коментував чутки про хворобу Лариси Духневич та приховували дану інформацію посилаючись на лікарську таємницю.

Чому такі дії недопучтимі читайте у коментарі юриста.

«Ніякої лікарської таємниці тут немає. Вся інформація про випадки інфікування, епідемію, карантин є суспільно важливою відповідно до Закону України «Про запобігання інфекційним захворюванням», на підставі якого введено надзвичайну ситуацію і карантин.

Крім того, за стандартами Всесвітньої організації охорони здоров’я, держава зобов’язана інформувати про інфікування медиків. Це йде навіть окремою графою звітності. Світова спільнота сильно критикувала Китай за те, що вони приховували захворювання серед медичного персоналу.

Все, що стосується медика, держава не має права приховувати, про такі факти має бути поінформоване суспільство і ВООЗ негайно. Це свідчить, про стан захищеності або ні медичних працівників і їхнє бюджетне забезпечення під час карантину.

Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», державні установи мають надавати відповіді негайно і не пізніше 48 годин, коли про це стало відомо. Адже йдеться про життя і здоров’я громадян», – пояснила експертка, медіа-юристка, голова правління Національної асоціації українських медіа Тетяни Котюжинської.

 

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та слідкуйте за телеграм каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментарі
29 Березня 2020, 16:07
Да ? Дуже дивний коментар юриста враховуючи, що на сайті Детектор Медіа висить велика стаття зміст якої в основному зазначає про недопустимість порушення лікарської таємниці. Плюс ст. 32 Конституції України явно вище за статусом ніж якийсь там Закон. <br/>І ще - в останньому реченні останні два слова мають бути в називному відмінку - Тетяна Костюжинська.<br/>Підсумуємо: стаття не несе ніякої корисної інформації, просто автору захотілося показати які журналісти бідні і нещасті, що їх вчергове обманули і не &amp;quot;надали доступу до інформації&amp;quot;. В принципі цезараз популярно серед журналістів - не так розповідати про інформацію, а розповідати як тяжко вони її дістали. Хоча нічого тяжкого там немає.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024