Чи потрібна вакцинація під час епідемії

26 Березня 2020, 13:45
886

В період суворих карантинних заходів, запроваджених для запобігання поширенню коронавірусної хвороби СOVID-19, багато батьків відмовляються від планової вакцинації своїх дітей, а також самі не отримують необхідних щеплень. 

Мотивують це, переважно, хибними уявленнями про те, що «вакцинація ослаблює імунну систему», «краще перечекати», «вакцинація в час карантину – заборонена». Але чи насправді це так? Пояснює лікарка-імунолог Волинської обласної дитячої лікарні, фахівчиня з імунопрофілактики Волинського обласного центру громадського здоров’я Ірина Грабовська-Микитюк, йдеться на сайті Волинського ЦГЗ.

Діти та дорослі отримують планову вакцинацію для захисту від тих інфекцій, від яких це можливо. Маємо велику надію, що найближчим часом буде розроблено та запущено у масове виробництво і вакцину від коронавірусу SARS-CoV-2 (який спричиняє хворобу COVID-19). На сьогодні 20 дослідницьких інститутів працюють над розробкою такої вакцини, а деякі навіть уже розпочали клінічні випробування на людях.  Попри ретельні протиепідемічні заходи, ризик проконтактувати з хворими на грип, дифтерію, кір чи інші інфекції все одно зберігається. А у випадку травми, поранення чи укусу тварини екстрена профілактика правцю та сказу необхідна за життєвими показами, тобто без вчасної вакцинації людина може померти.

Вакцинація в жодному разі не ослаблює імунну систему ані дітей, ані дорослих. Навпаки – стимулює її до боротьби з конкретними збудниками, від яких людину щеплено. Законодавством України (яке відповідає світовим рекомендаціям) чітко передбачено, які стани є протипоказами  для вакцинації, у яких випадках вакцинацію проводять з обережністю, пересторогами та за певних умов. Водночас Наказом Міністерства охорони здоров’я також визначено, коли курс щеплень можна робити в повному об’ємі та без жодних застережень. Ознайомитись з цим нормативним документом можна за посиланням.

Отже, навіть в умовах епідемії планові щеплення відкладати не варто. Однак певних правил  необхідно дотриматися, щоб процедура минула без зайвих клопотів та, головне, наслідків.

  1. Ідіть на щеплення, якщо ви чи ваша дитина здорові, добре почуваєтеся та не маєте підвищеної температури чи ознак гострої респіраторної вірусної інфекції. Якщо такі ознаки є – залишайтеся вдома! Адже, можливо, ви чи ваша дитина вже інфіковані COVID-19 та хворієте легко. У поліклініці ви можете заразити інших людей, для яких хвороба може мати серйозні наслідки;
  2. Перед візитом до пункту щеплень зателефонуйте до свого сімейного лікаря та з’ясуйте, чи розділені потоки «здорових» пацієнтів та пацієнтів «з підозрами». Запитайте, в який час зробити щеплення буде максимально безпечно з точки зору ймовірності контакту з іншими пацієнтами. Пам’ятайте, що в умовах карантину переміщення людей вулицями та частота візитів до поліклінік значно зменшилися, тому і ймовірність контактів – нижча;
  3. Для додаткового захисту правильно одягніть в приміщенні поліклініки маску та навчіть одягати маску дитину, мінімізуйте дотики до очей та обличчя, часто мийте руки та обробляйте їх спиртовмісним антисептиком. Відеоінструкцію з використання медичної маски дивіться за посиланням
  4. Час, проведений в карантині, ви можете використати з користю. Наприклад, надолужити календар щеплень, якщо вакцинація дитини відбувається із запізненням;
  5. Обов’язково обговоріть із лікарем, чого очікувати в післявакцинальний період та як діяти у разі підвищення температури тіла, болю в місці ін’єкції, погіршення самопочуття.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024