Медики волинської «швидкої» скаржаться на те, що недостатньо захищені

25 Березня 2020, 11:46
Журналістка і лікарка «швидкої» 1347
Журналістка і лікарка «швидкої»

Керівництво волинської «швидкої» стверджує, ніби засобів захисту для персоналу вистачає. Медики заперечують, і шукають шляхів захиститися власним коштом. 

Про ситуацію з працівниками волинської «швидкої» розповіла луцька журналістка Ірина Новосад. Днями вона оприлюднила на своїй фейсбук-сторінці допис, у якому розказала, як в умовах карантину працюється її мамі – лікарці швидкої допомоги.

Журналістка стверджує, що вже півтора тижні щодня спілкується з мамою про ситуацію із захистом медперсоналу. 

«Історії, які чую, еволюціонували за цей час: спочатку їм порадили шити з марлі самим собі маски (мама так і зробила, як бачите), потім пообіцяли, що щось дадуть, але коли – не знають, потім сказали, що немає грошей (хоча усі по черзі представники влади називають ці чудові суми, які начебто вже виділили на медицину) і не знають, де купити (могли б запитати у депутатів міськради, у них були всі однакові респіратори, ті точно знають це чарівне місце), потім видали спеціальні набори, але у малій кількості, а сьогодні наша ОДА прозвітувала, що тести в нас є, захисні костюми є, keep calm, все у нормі.

Не у нормі! Бо якби було все окей, то вони сьогодні не складали б список того, що їм потрібно в першу чергу, щоб захистити себе, і не думали, де б це купити зараз за свої кошти. Навіть елементарних дизинфікуючих засобів немає в достатній кількості», – емоційно написала Ірина.

Маску жінка пошила сама
Маску жінка пошила сама

За словами її матері, на кожного члена бригади екстреної медичної допомоги розраховано по одному набору протиепідемічного огляду. За інструкцією, коли надійде виклик, диспетчер має визначити, чи є підозра на коронавірус. Якщо є, бригаду про це повідомляють. Лікар одягає костюм, йде до хворого, робить огляд. Якщо є усі симптоми та потрібна госпіталізація, костюми мають одягнути також і фельдшер, і водій. Пацієнта везуть в інфекційну, машину після цього там мають дезинфікувати, цей захисний одяг утилізується, бригада через годину повертається на свою станцію. 

Якщо для роботи бригади необхідно більше костюмів, потрібно піти на «поповнення». А там, як стерджується у дописі, не можна взяти більше костюмів, тому доводиться викручуватися самим. Аналогічна ситуація також і з хірургічними масками, розповідає Ірина. 

«Особисто мене тривожить ще один момент: всі з’їжджаються в одне місце, сідають в один автобус. Тобто вони без належного захисту їздять по викликах, а потім їдуть додому з усім букетом, зібраним за чергування, усі разом», – підсумувала журналістка. 

Набір протиепідемічного огляду
Набір протиепідемічного огляду

Все, крім окулярів, одноразове і після використання підлягає утилізації
Все, крім окулярів, одноразове і після використання підлягає утилізації

Аби отримати роз'яснення, ми зв'язалися із керівником КП «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Володимиром Шмалем. Він сказав, що медики забезпечені всіма засобами захисту, і за необхідності можуть легко поповнити запаси швидкої. 

«Якщо їй на виклик для забезпечення потрібна певна кількість масок, то вона йде на пункт поповнення, і їй видають – з урахуванням однієї маски для водія, і однієї – для хворого. Пункт поповнення працює цілодобово, і як тільки бригада використає маски, можна одразу їх поповнити. Треба використані здати і списати, а нові – отримати», – сказав Володимир Шмаль. 

Також він додав, що якщо медики не повідомлені про підозру на коронавірус у пацієнта, то після виїзду їх відправляють на двотижневий карантин. На Волині таких медпрацівників уже двоє. 

Те, що засобів захисту мало, керівник «швидкої» заперечувати не став. За його словами, наявних ресурсів вистачить ще на днів 10-12 інтенивної роботи. Далі медики сподіваються на поповнення запасів частиною вантажу, що прибув із Китаю.

«Нас радує те, що прибув вантаж, про який президент домовився з Китаєм. Скільки всього ми отримаємо, я вам поки не скажу. Ділять без участі швидкої в обласній державній адміністрації. Але ми їм наголошували, що ми на передньому плані боротьби, і нам потрібно найбільше засобів захисту. Побачимо, що нам дістанеться. Там є комбінезони, респіратори різних рівнів захисту, швидкі тести для визначення корона вірусу, і більш точні лабораторні тести», – каже Володимир Шмаль.

Читайте також: Луцькій міській лікарні та пологовому будинку дадуть понад мільйон гривень на дезінфікуючий розчин

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024