«Не залишайте лікарів без можливості захиститися», – лікарка з Горохова

24 Березня 2020, 11:40
997

Захисна медична маска вам потрібна лише тоді, коли ви хворієте, або доглядаєте за людиною з симптомами хвороби.

Заступниця головного лікаря по медичному обслуговуванню населення КНП «Горохівський районний центр ПМСД» Ірина Кауза на сторінці медичного закладу у Facebook розповіла, у яких випадках потрібна медична маска та як її носити.

Далі її допис подаємо без змін.

«Не залишайте лікарів без можливості захиститися.

Нам всім хочеться почуватися у безпеці. Проте, варто розрізняти раціональні засоби захисту від паніки. Масове скуповування масок та використання їх здоровими людьми в громадських місцях — це прояв паніки, який можна порівняти зі спустошенням полиць з м’ясом чи крупами у супермаркетах.

ВООЗ не рекомендує носити маски здоровим людям для захисту від коронавірусу. https://bit.ly/3dhGxpq

Маска потрібна лише в таких випадках:

  • Якщо ви кашляєте, чхаєте, маєте підвищену температуру.
  • Якщо ви доглядаєте за людиною з симптомами хвороби.

Доцільно також носити маски людям, котрі працюють в місцях великого скупчення людей – персоналу супермаркетів, працівникам поліції, водіям пасажирського транспорту тощо.

Важливо: маска забезпечує захист лише у комбінації з регулярною гігієною рук та вчасною заміною маски.

Попри рекомендації ВООЗ, деякі особи та, на жаль, державна комунікація в Україні помилково спонукають здорових людей масово носити маски. Це стимулює непотрібний попит на них, здорожчання ціни та дефіцит масок для тих людей, кому вони справді потрібні – медичних працівників. Тих, хто опинився на передовій у боротьбі з коронавірусною хворобою.

Маска забезпечує передусім бар’єрний захист – коли людина інфікована, то маска на її обличчі не дасть вірусу розповсюдитися на людей та поверхні поблизу, коли вона кашлятиме або чхатиме.

Так само маска на обличчі здорових людей, котрі перебувають разом з інфікованими (ближче ніж 1,5 метри), стане бар’єром для вірусу й він не потрапить на рот чи ніс, які маска прикриває. Але все це спрацює за умови, що маска була вдягнена, знята та утилізована правильно.

Якщо обставини так склалися, що вам все ж таки потрібно носити маску, зверніть увагу на рекомендації по її правильному застосуванню:

  • Перед тим, як вдягнути маску, помийте руки з милом або обробіть їх спиртовмісним антисептиком.
  • Вдягніть її правильно – маска мусить закривати ніс та рот і щільно прилягати до обличчя по всіх краях.
  • Не торкайтеся маски під час використання. Якщо випадково торкнулися – одразу помийте руки або обробіть їх антисептиком.
  • Як тільки маска стає вологою, замініть її на нову. Одноразові маски не можна використовувати повторно.
  • Знімати маску треба наступним чином: торкайтеся лише зав'язок позаду маски та одразу викиньте її у смітник, який закривається кришкою. Помийте руки або обробіть їх антисептиком.
  • Не опускайте до підборіддя маску, якщо хочете випити води чи перекусити. У такому випадку зніміть її, виконуючи рекомендації вище, утилізуйте та замініть на нову.
  • Погана новина для чоловіків, які носять бороду — доведеться забути про цей тренд. Борода та маска несумісні, адже в такому випадку вона не може щільно сидіти на обличчі.

Як бачите, такі умови складно й досить незручно виконувати щодня, перебуваючи в громадських місцях. Ймовірно, що ви будете багато рухатися, торкатися предметів і поверхонь, поправляти одяг та зачіску. Вам захочеться поправити маску купу разів, навіть несвідомо, тож ви також задінете обличчя. Або ж може бути складно знайти смітник, який закривається, та доведеться викинути маску в звичайний й тим самим розповсюдити вірус ще далі.

Використання масок без вагомих причин не дає переваги в захисті від коронавірусу. Зберігаймо спокій, миємо руки та застосовуємо здоровий глузд».

Читайте також: Як вберегтися від коронавірусу: поради горохівських медиків

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024