Шацька районна лікарня перейде на нову модель фінансування

04 Грудня 2019, 17:55
Шацька районна лікарня 689
Шацька районна лікарня

Медицина Шацького району наступного року фінасуватиметься за новою системою.

Про це інформують у пресслужбі Шацької районної ради.

22 листопада відбулося засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування, на якому обговорили функціонування медицини в Шацькому районі.

Уже наступного року зміниться система фінансування медичної галузі. Це торкнеться і вторинного, і первинного рівнів надання медичної допомоги. Як відомо, до первинного рівня надання медичної допомоги належать ФАПи та амбулаторії, до вторинного та третинного – лікарні різних типів. На сьогодні «первинка» фінансується з коштів Національної служби здоров’я України (НСЗУ), а «вторинка» – з державного бюджету.

Гроші на утримання ФАПів, амбулаторій надходили в бюджет Шацької лікарні в залежності від кількості підписаних медичних декларацій з місцевими сімейними лікарями.

До 1 квітня 2020 року для отримання коштів лікарня повинна укласти договір з НСЗУ. Для цього потрібно виконати ряд умов, серед яких основними є оснащення відповідним обладнанням та забезпечення та кадровими ресурсами.

Після підписання договору з НСЗУ зміниться й алгоритм фінансування: 60% глобального бюджету і 40% за надані медичні послуги.

Як повідомила Світлана Крецу, директорка КНП «Шацька районна лікарня Шацької районної ради», спроможна мережа Шацького району на даний час складається з трьох амбулаторій та двох пунктів здоров’я (Світязь і Мельники). Тож керівництво Шацької лікарні звернулося з пропозицією додати ще декілька пунктів здоров’я і додатково запропонували облаштувати пункти здоров’я в селах Ростань, Прип'ять, Пехи, Смоляри-Світязькі. На сьогодні очікують на відповідь.

Світлана Миколаївна вважає, що сільська медицина зможе вижити лише завдяки підтримці місцевої влади.
Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, зазначив, що витрати, які стосуються медичної частини, утримання приміщення Шацької районної лікарні та амбулаторій, залишаються на районному бюджеті, а утримання приміщення ФАПів – питання бюджетів сільських рад.

Читайте також: Шацьк: на координаційній раді обговорили, як діє медреформа у районі

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024