Невиліковний поліомієліт: як волинянам запобігти недузі

08 Жовтня 2021, 15:22
Ірина Грибовська-Микитюк 3684
Ірина Грибовська-Микитюк

24 жовтня у світі відзначають День боротьби з поліомієлітом – інфекційною хворобою, що вражає центральну нервову систему, призводить до інвалідизації та навіть смерті. Як повідомляється на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я, в одному з 200 випадків інфікування поліовірусом у хворих розвивається незворотній параліч. 5-10% із них помирають внаслідок паралічу дихальних м’язів.

Серед відомих особистостей, які у різні часи перехворіли поліомієлітом – Президент США Франклін Делано Рузвельт, письменник-фантаст Артур Кларк, мексиканська художниця Фріда Кало, українська художниця Марія Примаченко, режисер Френсіс Форд Коппола, депутат Верховної Ради України п’яти скликань Валерій Сушкевич.

Незважаючи на зусилля, яких докладає міжнародна спільнота у боротьбі з поліо, спалахи хвороби все ж трапляються. Зокрема, 16 вересня 2019-го року про спалах оголосили Філіпіни, де захворюваність зафіксували вперше за 19 років. Детальніше про це можна прочитати на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ України.

У 2015 році два випадки захворювання на поліомієліт було зафіксовано і в Україні. На сайті ВООЗ йдеться: «Доти, доки в світі залишається хоча б одна інфікована дитина, ризик захворіти існує і для всіх інших дітей».

А днями випадок поліомієліту діагностували у півторарічної дитини на Рівненщині. Як виявилося, дитина не вакцинована, батьки свідомо відмовлялися від обов’язкових щеплень з релігійних міркувань. Під час обстеження родини, вірус виявили ще в шістьох дітей, але парезу кінцівок в них нема.

Як передається поліомієліт і чому вакцинація необхідна, незважаючи на відсутність захворюваності? Про це запитуємо в лікаря-імунолога дитячого Волинського обласного територіального медичного об’єднання Ірини Грабовської-Микитюк.

– Як можна заразитися поліомієлітом?

– Вірус поширюється від інфікованої людини до здорової, потрапляючи в організм, здебільшого, орально ( через рот), розмножується в кишківнику  і з фекаліями потрапляє в навколишнє середовище. В умовах поганої гігієни чи антисанітарії вірус швидко розповсюджується.  Але за умов, коли достатня кількість людей імунізована, вірус не може знайти «сприятливого хазяїна» і гине. Циркуляція в навколишньому середовищі припиняється.

– Для кого поліомієліт найбільш небезпечний?

– Найнебезпечнішим вірус є для дітей віком до 5 років, проте і старші діти, і дорослі люди теж можуть захворіти. Як приклад  – Франклін Делано Рузвельт. Він захворів у 39 років, за 12 років до того, як був обраний президентом США.

– Чи всі, хто мав контакт з вірусом, захворіють?

– Ні, не всі. До впровадження масової профілактичної вакцинації майже всі діти інфікувалися поліовірусом. Приблизно в однієї  з 200 сприйнятливих розвивалася паралітична форма хвороби.

– Зараз захворюваність на поліомієліт не фіксується, пацієнтів з таким діагнозом в інфекційних лікарнях і відділеннях нема. То чому ж досі вакцинація необхідна?

– Саме завдяки профілактичній вакцинації ми не бачимо хворих. На щастя. Однак можна поспілкуватися із людьми, які перехворіли на поліомієліт у 50-х роках минулого століття. Таких людей серед українців чимало, адже тоді в Україні щорічно реєструвалося близько 4 тис. випадків хвороби. Один із ризиків для України – не вакциновані діти можуть про контактувати з хворими чи носіями (біженцями, мігрантами), які приїхали з країн, де дикий поліовірус циркулює в навколишньому середовищі. Вони можуть інфікуватись і захворіти. 

– Де в світі досі хворіють на поліомієліт?

– У Таджикистані в 2010 році зареєстровано 643 випадки хвороби, тоді померло 29 дітей, 480 залишилися паралізованими. У тому ж 2010 році в Конго від поліо померло 179 людей та 476 були паралізовані. У 2011 році десятки захворіли в Пакистані. В 2013 – в Сирії, в 2016 – в Нігерії. У вересні спалах поліомієліту зафіксований на Філіпінах.

– 2015 рік, Закарпаття.  Як охарактеризувати ситуацію з двома дітьми, які захворіли на поліо?

– У 2015 році у двох дітей з Закарпаття діагностували гострий млявий параліч, викликаний вакцинспорідненим вірусом. Діти були не щеплені. Вакцинспоріднені поліовіруси є рідкісними формами поліовірусів, які виникають лише за умови низького охоплення щепленнями. Низький рівень популяційного (колективного) імунітету, який формується, коли більше 95% населення вакциновані, дає змогу ослабленому вакцинному вірусу  циркулювати і набувати властивостей дикого. Саме дикий вірус є найбільш небезпечним.  Дослідження засвідчили, що віруси, які вразили дітей, циркулювали протягом 2 років.

– Чим небезпечною була ця ситуація?

 – Ці два випадки свідчать про  активну передачу вакцинспоріднених вірусів й трактуються ВООЗ як спалах поліомієліту. Між дикими поліовірусами та вакцинспорідненими нема відмінностей, адже обидва типи вірусів призводять до захворювання. Подібна ситуація траплялася в Нігерії. Причиною спалаху стали ослаблені поліовіруси, які внаслідок мутації стали хвороботворними.

– Як запобігти поліомієліту?

– Необхідно вчасно вакцинувати усіх, хто не має протипоказів. Їх небагато: це алергія на попередню дозу вакцини та імунодефіцит, якщо йдеться про застосування оральної поліомієлітної вакцини (крапель). Імунодефіцит – це генетично зумовлений дефект імунної системи, коли організм дитини не може боротися з інфекціями. Набутий імунодефіцит – це ВІЛ-інфіковані пацієнти та пацієнти, які лікуються від онкологічних та ревматологічних хвороб, після трансплантації. Препарати, які їм призначаються, значного ослаблюються імунну систему.

–​​​​​​​ Скільки доз вакцини потрібно для формування імунітету від поліомієліту?

– Всього за життя людина (згідно з Національним календарем щеплень, затвердженим в Україні) отримує 6 доз. Перші 4 дози вакцини   у віці до 18 місяців. Ще по одній дозі   у 6 та 14 років. Перші дві вакцинації  - це ін’єкції (уколи) інактивованої вакцини (ІПВ). Ця вакцина містить мертвий вірус. Усі решта щеплень роблять оральною поліовакциною (ОПВ), по дві краплі в рот. В складі ОПВ – живий, але ослаблений в лабораторних умовах вірус.

–​​​​​​​ Чи можливі ускладнення після застосування вакцин від поліо?

 Ускладненням при використанні інактивованої вакцини може бути алергія. (але якщо взяти до уваги всі вакцини, які існують, то важка алергія на вакцину трапляється рідше ніж 1 раз на 1 мільйон доз). Єдиним ускладненням від використання оральної поліомієлітної вакцини може бути в’ялий вакцинасоційований параліч – легка форма, яка минає, здебільшого, без залишкових явищ. Але це ускладнення трапляється вкрай рідко.

–​​​​​​​ Чому масова вакцинація від поліомієліту не скасовується, адже випадки хвороби поодинокі?

Поліомієліт – важка, небезпечна хвороба. Наголошу, що специфічних ліків від полімієліту не існує, наслідки хвороби, паралічі – незворотні. Якщо суспільство довірятиме медичній науці, батьки дітей щеплюватимуть  згідно з віком, то людство має шанс викорінити поліомієліт на планеті. Нагадаю, що натуральна віспа була знищена саме таким чином. На сьогодні вірус натуральної віспи нам не загрожує, про його повну ліквідацію  Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила у 1980 році.

На сьогодні, за інформацією головної спеціалістки з педіатрії управління охорони здоров’я облдержадміністрації Людмили Рожко, в області щепленнями від поліомієліту (станом на жовтень цього року) охоплено більше 70% дітей у всіх вікових групах згідно з Національним календарем щеплень. Цей показник вищий, ніж загалом в Україні. На сьогодні в області є  більше 14 тисяч доз інактивованої поліовакцини і 3 тисячі 300 – оральної полімієлітної вакцини.  

 Лариса АНДРІЙЧУК

 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024