Заборона трансжирів: що видно в кінці тунелю

06 Вересня 2024, 13:43
Трансжири КОЛОНКА 4752
Трансжири

Нещодавно відбулася небуденна подія, зважаючи на актуальність захисту здоров’я українців від шкідливого впливу транс жирів. World Health Organization Ukraine провело круглий стіл на тему «На шляху до елімінації трансжирів у харчових продуктах».

Зустріч зібрала всіх ключових зацікавлених сторін (стейкхолдерів – як їх йменують сьогодні). Серед учасників круглого столу були представники Міністерства охорони здоров'я України, Верховної Ради України, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів, представників харчової індустрії та неурядових організацій.

Найцікавішою частиною цього заходу було оголошення результатів дослідження FEEDCities, спільно проведеного за сприяння та координації Представництва ВООЗ в Україні. У рамках дослідження на вміст трансжирів було протестовано 60 промислово вироблених харчових продуктів і 60 зразків «вуличної їжі», закупка яких була здійснена у м. Львові.

Скажу відверто, що результати випробувань на вміст трансжирів були досить очікуваними. У 30% зразків вміст трансжирів перевищував обмеження, які були запроваджені Наказом МОЗ України від 16.07.2020 №1613 через 3 роки і 2,5 місяців після його підписання (з 03.10.2023 р.) – менше 2 г транс жирів штучного походження на 100 г жиру у харчових продуктах та в їжі швидкого споживання. Цей рівень відповідає рекомендаціям ВООЗ і нормативним документам Євросоюзу. Такі нововведення почали діяти з 2023 року.

Найбільше перевищення встановлене у зразках: маргарину (понад 10 кратне перевищення); молочних (йогуртових) десертів (понад 10 кратне перевищення); заморожених круасанів – майже у 10 разів; морозива у 3,2 раза; твердого сиру – у 2,8 раза; сирих продуктів – у 2,3 раза; заморожених пирогів – у 1,97 раза; заморожених сирників – у 1,95 раза; тортів і тістечок у 1,75 раза; плавленого сиру – 1,5 раза.

Також перевищення вмісту транс жирів встановили у вівсяному печиві, оброблених м’ясних продуктах.

Здивувала відсутність перевищення обмежень за вмістом трансжиру у шоколадних та нешоколадних цукерках, пісочному печиві, кексах і спредах. Асоціація дієтологів України брала участь у складанні переліку категорій продуктів, відібраних для тестування. Разом з тим, ми не були поінформовані щодо критеріїв вибору конкретних торговельних марок. Можна передбачити, що високий вміст транс жирів є ймовірнішим у представників найдешевших цінових категорій відповідних продуктових груп.

Тестування зразків їжі швидкого споживання продемонстрували дуже високий вміст транс жирів у солодкій випічці (7,5 раза); у паніні (у 5 разів); у солоній випічці (у 4,4 раза); у піці (у 3,7 раза). Перевищення обмежень за вмістом таких шкідливих жирів визначено у зразках шаурми, бургерів, круасанів.

Нагадаю, що транс жири цілком справедливо вважаються найбільш небезпечними для здоров’я харчовими інгредієнтами. Їхня присутність в їжі, яку споживають діти, призводить до того, що з них виростають хворі дорослі. Продовження споживання продуктів і страв із високим вмістом транс жирів призводить до передчасної смертності від серцево-судинних та онкологічних захворювань, а також збільшення ризику діабету, хвороби Альцгеймера та інших.

Про що говорять результати цього вкрай важливого дослідження?

  • Цілком очікувано багато виробників не дотримуються вимог вищезазначеного Наказу МОЗ України.

  •  Важко уявити, що ситуація зміниться на краще оскільки за порушення не передбачена відповідальність.

  •  Держпродспоживслужба продуктів та захисту прав споживачів не виконує своїх функцій органу контролю показників якості та безпечності харчових продуктів. Зокрема, у виступі представниці Служби йшлося про те, що тільки планується налагодити методики визначення транс жирів. Що робила Служба 3 роки 2,5 місяці до дати набуття чинності вимоги про вміст транс жирних кислот? А ще 6,5 місяців з тієї дати?

  • Лишається невідкладною необхідність прийняття Закону України, який імплементує Європейський регламент 2019/649 від 24 квітня 2019 року відносно трансжирів індустріального походження.

  • Закон має передбачити сувору відповідальність за порушення вимог щодо обмеження транс жирів. Можемо звернути увагу на приклад Румунії. У цій країні штраф за перевищення вимог по вмісту трансжирів складає від 85 000 грн до 255 000 грн. До того ж результати перевірок мають бути публічними і доступними споживачам.

Цей досить довгий текст має на меті не дати замовчати проблему триваючого шкідливого впливу трансжирів на здоров’я українців. Ми маємо тиснути на політиків, керівників, органи контролю та виробників. Треба рятувати життя наших співгромадян. Нагадаю, що за розрахунками смертність від їхнього споживання сягає 18 000 життів в Україні щороку…

4 вересня 2024 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми (реєстр. №5148).

Прийнятий акт врегульовує питання, що стосується безпечності та якості харчових продуктів та імплементує Регламент ЄС №1925/2006 щодо трансжирних кислот, крім трансжирних кислот, що містяться в жирі тваринного походження.

P.s. прошу моїх друзів і фоловерів взяти участь у флешмобі. Будь ласка, знайдіть на полиці супермаркету чи мінмаркету продукт, у складі якого зазначений вміст частково гідрогенізованого рослинного жиру. Розмістіть фотографію такого продукту у коментарях під цим постом. Приклад у першому коментарі. Печиво із зухвалою назвою «My Baby». Чи годують його виробники своїх дітей ніжними і розсипчастими трансжирами?

Дякую вам за небайдужість. Тримаємо стрій, продовжуємо боротьбу за здоров’я української нації…

Коментар
07/02/2025 П'ятниця
07.02.2025
06.02.2025