Covid-19: а що там в Британії?

27 Січня 2022, 17:05
Covid-19: а що там в Британії? 2696
Covid-19: а що там в Британії?

Бажання знати як на твоєму місці вчинили б інші притаманне більшості. Ми не раз «зазираємо» у життя колег, друзів, знайомих, відомих політиків чи кінозірок, щоб взяти приклад або ідею з їхнього буття. 

Варто визнати, окрім простого задоволення цікавості такий прийом дозволяє отримати кілька безоплатних порад, уже перевірених іншим. Точно так і з вакцинацією проти Covid-19. Маючи доступ до багатьох якісних вакцин, Україна все ж суттєво відстає від європейських темпів імунізації. Цікаво, чому? 

Сьогодні поглянемо на Великобританію, яка на тлі щедрої військової допомоги й гострих політичних заяв на підтримку України, вчергове доводить свою дружню позицію.

Отож, згідно з даними BBC, вакцинація у Великобританії розпочалася взимку 2020 року, а перші щеплення отримали найбільш вразливі категорії населення. Нині ж усі особи віком від 12 років мають право на щеплення, а право на бустерну дозу – всі особи старше 18 років. 

На сьогодні понад 52 мільйони британців отримали першу дозу вакцини, що становить приблизно 90% людей старше 12 років. Понад 48 мільйонів, тобто 84% людей старше 12 років, отримали обидві дози. В Україні, до прикладу, дві дози вакцини отримали лише 35% дорослого населення, а на Волині це й того менше – лише 30%.

Наразі у Великобританії було введено понад 36 мільйонів бустерних доз. Мінімальний проміжок між другим уколом і бустерною дозою зменшено з традиційних шести до трьох місяців, аби прискорити процес розгортання бустера. 

Об’єднаний комітет з вакцинації та імунізації населення Великобританії, який консультує уряд щодо політики вакцинації у країні, стверджує, що четверте щеплення від Covid-19 поки не потрібне. Зібрані комітетом дані демонструють, що через три місяці після бустерної дози люди у віці 65 років і старше все ще мають близько 90% захисту від госпіталізації.

Наразі Велика Британія схвалила для використання чотири вакцини: Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Moderna і Janssen; три з яких вимагають двох доз для максимального захисту. Ті, хто отримує бустери, отримають одну дозу Pfizer або половину дози Moderna. Британська агенція охорони здоров'я (UKHSA) та відділ біостатистики Кембридзького університету повідомляють про прямий і непрямий вплив програми вакцинації на інфікування та смертність. За їх оцінками, в результаті програми вакцинації проти Covid-19 було попереджено 127 500 смертей і 24 144 000 інфікувань з грудня 2020 року до вересня 2021 року.

Читайте також: Перша справжня вакцина, або Чому зникла віспа

Бустер та ревакцинація: що і навіщо

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію» за сприяння Європейського Союзу, який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО “Волинська фундація” і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024