Про коронавірус, Дубай та вакцини.БЛОГ

29 Жовтня 2021, 15:45
Альона Романюк 4153
Альона Романюк

Кілька днів тому я повернулася з ОАЕ. В Еміратах вакциновано двома дозами вакцини 87% населення. Першою дозою – 97%.

На десятимільйонну країну, яка відкрита для туристів, там всього 90 (+/-) випадків ковіду щодня. По смертності – 1-3 людини. Наразі там приблизно 3700 пацієнтів із ковід.

Тобто, майже усі вакциновані. Країна відкрита для туристів і повторно при в'їзді в країну беруть ПЛР-тест. Вас відвозять у готель і ви не можете ходити по вулицях без результатів ось цього ПЛР-тесту. Точніше, можете, але якщо вас зупинять і запитають результати, а у вас їх не буде - штраф 4000 доларів.

В Еміратах усі ходять в масках. В готелях, ресторанах, транспорті, на вулицях, навіть робочі на майданчику. Одна офіціантка була у двох масках. Масок під носом практично ні в кого не бачила. Штраф за неносіння маски – приблизно 900 доларів. Ми дозволяли собі знімати маски на набережній, коли в межах 100-150 м нікого не було. Звісно, на пляжі. Загалом саме туристів можна було побачити без масок.

За попередній тиждень, за словами гіда, в Дубаї із України прилетіло 5 людей із ковідом. Тобто, вилітали вони з негативними ПЛР-тестами, а прилетіли – уже інфіковані. Ці люди на самоізоляції в готелі на 9 днів. Якщо тур на 5-7 днів, то треба зв'язуватися із своєю страховою компанією та туроператором, щоб зрозуміти подальші дії. Після того, як бронь у готелі закінчиться, вас заберуть у звичайну лікарню. Відпускають через 9 днів після тесту. Також можна зробити повторний ПЛР-тест через кілька днів, але за свої кошти.

Так, щоб полетіти в Емірати потрібно зробити ПЛР-тест. В аеропорту Дубаї усім роблять ПЛР-тест повторно – за це непотрібно нічого платити. Тестування настільки добре організовано, що черг практично немає, а сама процедура із внесенням даних та взяття мазка займає хвилину.

Результати прийшли простою смс-кою через 3 години. Ми навіть речі не встигли розпакувати.

***

У підсумку: в той час, як у нас помирає по 500-700 людей в день, в соцмережах поширюють нісенітниці про те, що коронавірусу немає, що його розпилюють з літаків, що вакцинація і маски не працюють, в Еміратах просто вакцинуються і дотримуються обмежень. І так, там був сплеск смертності взимку 2021 – фактично, до того часу, поки почала давати результати масова вакцинація.

***

І наостанок: прилетіли ми в Бориспіль. В аеропорту усіх змушують встановлювати додаток Сиди вдома. Окрім вакцинованих. Тому ми, вийшовши одними з останніх з літака, дуже швидко перемістилися на початок черги і швиденько пройшли паспортний контроль. А потім бачили велетенську чергу із пасажирів на здачу ПЛР-тестів. Цікаво, у людей вистачає мізків, щоб заробити собі на відпочинок у Дубаї і не вистачає, щоб проаналізувати інфо і зрозуміти, що вакцини захищають.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024