Синдром емоційного вигорання: що робити

23 Вересня 2021, 12:00
Синдром емоційного вигорання 3864
Синдром емоційного вигорання

Вже понад два роки ми постійно чуємо «бережіть себе». Проте, чи стосуватися ця фраза лише масок та миття рук?

Вам знайоме відчуття коли абсолютно нічого не хочеться, коли весь світ не милий? Чи спостерігали ви таке у себе впродовж довготривалого періоду?

Всім відома втома. От перевтомився, ліг поспав, стало краще і енергія з’явилася. А що коли такого відновлення немає, тай сон не допомагає?

Чи чули ви колись про хворобу двадцять першого століття — синдром емоційного вигорання? Науковці говорять, що цей синдром виникає у наслідок довготривалого стресу. Це стан, коли відчуваєш себе виснажено, розумово, морально та фізично. Важко прокидатися вранці, працювати, думати, діяти.

Ось основні симптоми синдрому емоційного вигорання:

  • Відчуття напруги;
  • Втома;
  • Уникнення контакту з іншими;
  • Втрата радості від улюблених справ,чи речей;
  • Втрата мотивації;
  • Незадоволеність;

У більшості випадків емоційне вигорання пов‘язують саме з професійною діяльність, з тривалими стресовими ситуаціями, які пов’язані з діяльністю. Найбільше вразливі до емоційного вигорання ті особи, які постійно взаємодіють з людьми, багато спілкуються, постійно «на зв’язку» (лікарі, психологи, педагоги, менеджери та інші).

Розвиток цього стану зумовлений роботою в одному напруженому ритмі, з великим емоційним навантаженням, через проблеми у колективі, неправильний розподіл задач. Також однією з причин може бути відсутність відповідної нагороди за вашу працю.

Звісно є більш вразливі люди до вигорання — це особи схильні до співчуття, ідеалізації, мрійливі, трішки неврівноважені, ті хто має більш слабку нервову систему.

Зазначу, що потрапити у цей стан можна через тривалий вплив багатьох стресових ситуацій. Проте інколи може статися одна дуже сильна негативна проблема, яка матиме настільки сильний вплив, що людина вигорить.

3 Чи бували у вас думки «я поганий працівник», «я невдаха», «я не заслуговую тієї зарплатні, яку отримую»? Знайте, це зовсім не так! Ви молодець і все робите правильно, вам просто зараз важко, це мине.

Подумайте, чи це об‘єктивні думки. Хіба поганих працівників, не звільняють? А ви ще працюєте?

Вигорання, ніколи не трапляється раптово. Це довготривалий, поступовий процес від втоми до втрати життєвої енергії. Тому важливо розуміти та помітити цей стан у себе та в людей навкруги.

Як все-таки виявити емоційне вигорання? 

Перше і найголовніше — це помітити ознаки. А другий момент — це зупинитися, уповільнитися.

Люди не є роботами, тому варто звертати увагу на свої внутрішні відчуття та слухати своє тіло. Вчіться відпочивати, відстоювати свої особисті рамки та знайте їх. 

Тільки ви можете собі допомогти та захотіти жити краще. Не забувайте й про те, що простити про допомогу не соромно — це нормально. Не бійтеся говорити з близькими, або звертатися до професіоналів.

Запам’ятайте, ми прийшли на цей світ не щоб сумувати, страждати, а для того, щоб жити якісним, наповненим та гармонійним життям.

Коментарі
01 Листопада 2021, 10:15
Всі пишуть про симптоми, одиниці про вирішення
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024